+31 (0)6 39093506 whats-cooking@nielsgerz.nl

Ambacht en innovatie

De ontwikkelingen op gastronomische/voedingsgebied staan niet stil. Ook op het gebied van voeding en gezondheid staan de ontwikkelingen niet stil, zo ontdekken we steeds meer de waarde van volwaardige eiwitten in onze voeding. Zeker in de oudere en de herstel zorg spelen eiwitten een grote rol, een client/patient herstellend na een chirurgische ingreep heeft al snel 1,5 gr eiwit nodige per kg lichaamsgewicht om optimaal te kunnen herstellen. Vlees en vis zijn voorname bronnen van volwaardige eiwitten, maar met een sterk veranderde eetcultuur waarin we bewust omgaan met het eten van vlees en vis is men steeds meer opzoek naar alternatieve eiwitbronnen. Hoe past u dit binnen uw voedingsaanbod?

Voeding met afwijkende consistentie: de IDDSI systematiek
Voor de voeding met afwijkende consistentie is de IDDSI systematiek ontwikkeld. Wereldwijd hebben 590 miljoen mensen moeite met kauwen en/of slikken (dysfagie). Tekenen van dysfagie zijn onder andere verslikken, longontsteking, verminderde eetlust en hoesten. Om op een veilige wijze voldoende eten en drinken binnen te krijgen, kan het nodig zijn om een aangepast dieet te volgen. De logopedist geeft advies over welke aanpassingen gemaakt kunnen worden aan dranken en voeding om veilig te kunnen blijven eten en drinken. Tot voor kort waren er verschillende namen voor verschillende diktes (consistenties) van voeding en dranken. Hierdoor ontstond verwarring; want zijn alle ‘siroopdiktes’ overal op de wereld even dik? En ‘karnemelkdikte’ of ‘honingdikte’ of ‘nectardikte’… Hoe dik is dat eigenlijk?

Aan deze verwarring wil de “IDDSI” een eind maken. IDDSI staat voor “International Dysphagia Diet Standardisation Initiative” en is opgericht in 2013 (www.iddsi.org). Het betreft een internationale samenwerking van professionals uit de gebieden voeding & diëtetiek, logopedie, ergotherapie, verpleging, patiëntveiligheid, voedingswetenschappers en technologie. Het doel van de IDDSI is de patiëntveiligheid rondom het slikken vergroten. Om dit doel te behalen is het nodig dat iedereen over de hele wereld dezelfde taal spreekt over consistenties.

Hiervoor heeft de IDDSI een raamwerk ontwikkeld dat uit acht levels in verschillende kleuren, cijfers en termen bestaat:​​

Naast dit raamwerk met levels, kleuren en nummers heeft de IDDSI ook simpele, snelle en objectieve testmethoden ontwikkeld: de spuitjestest, de vorktest en de lepeltest. Met deze testmethoden kunnen dranken en voeding worden ingedeeld binnen het raamwerk. Zo kan op ieder moment, binnen enkele seconden, gecontroleerd worden of de drank of de voeding voldoet aan het, door de logopedist, geadviseerde IDDSI level. Let op: het is belangrijk dat de testen op de juiste wijze worden uitgevoerd en geïnterpreteerd. ​​

Ik help u en uw team de juiste route te kiezen bij het invullen van vraagstukken als:

  • Hoe stellen we een gezonde menucyclus samen
  • Wat kan ik allemaal met deze mooie producten
  • Hoe creëer ik eiwitrijke menu’s en wat zijn alternatieve eiwitbronnen
  • Hoe maken we een gevarieerd lekker en gezond menu wat past binnen de verschillende iddsi gradaties?
  • Hoe kan ik iddsi implementeren in mijn keuken

Hoe brengen we ambacht en innovatie samen?